Умерено to е здраво

Правилната и здрава иshрана и здравиот начин на живеење, се најголеми предизвици на денешнината. Во модерното семејство, брзиот начин на живот и индивидуалните навики, не им оставаат доволно време на жените и мажите да одделат време и секојдневно да и се посветат на иshраната. Сепак, под претпоставка дека сме здрави и дека немаме поголеми здравствени […]

Read More…

више ...

Шеќерот е двигател на ...

На организмот, всушност, шеќерот му е потребен. Шеќерот е гориво на нашето тело. Проблемот се јавува единствено тогаш, кога шеќерот го внесуваме во организмот во прекумерни количини. Во иshраната од 2000 калории дневно, шеќерот треба да сочинува околу 200 калории. Затоа, нема потреба да се лишите од вашиот омилен десерт, сé додека имате самоконтрола во […]

Read More…

више ...

Најчести митови за шеќерот

Мит 1: Шеќер, да, но не секој ден Шеќерот ослободува серотонин или хормон на среќата и задоволството, како што уште го нарекуваат, кој има низа позитивни ефекти врз човечкиот организам и врз емоционалното здравје. Ако панкреасот работи правилно, една слатка на ден, му користи на доброто расположение и здравје. Мит 2: Шеќерот предизвикува дебелеење Шеќерот, […]

Read More…

више ...

Видови на шеќер

Во природата се наоѓаат голем број на различни видови на шеќер, па така и во нашата иshрана наоѓаме повеќе различни видови на шеќер. Овде не мислиме на разликите во нивната форма (кристален, коцка и прав) или во нивната боја (бел, полубел, светло кафеав, и.т.н.), туку и на самиот хемиски состав и процесот со кој што […]

Read More…

више ...

Шеќерната трска наспроти ...

За да се одговори на ова интересно и често прашање, најдобро е да се погледне историскиот развој на шеќерот и на производството на шеќер во светот и во Европа. Имено, многумина не знаат дека шеќерната трска е основно растение за производство на шеќер и дека првиот шеќер бил добиен од шеќерна трска. Шеќерната трска прв […]

Read More…

више ...

Добивање на шеќер од ...

Преработката на шеќерна репка секоја година се врши помеѓу крајот на септември и средината на јануари, а тоа доведува до биолошки условениот систем на жетва и преработка (кој што се нарекува „Кампања на шеќерната репка“). Најважни сегменти за добивање на шеќер од шеќерна репка се: преработка на репката отстранување на земјата, екстракција на шеќерниот сок, […]

Read More…

више ...

Добивање на шеќер од ...

Добивање на шеќер од шеќерна трска се врши во фабрики, кои што се наоѓаат во близина на подрачјата на одгледување. Причината е тоа што отсечената трска, после жетвата, мора што е можно побрзо да се преработи, за да се одржи шеќерот и за да се избегне намалување на неговата количина, поради дејството на микроорганизмите. Шеќерната […]

Read More…

више ...