Florentine

Sastojci:

¼ šolje (35 g) badema, grubo narezanih uzduž na štapiće

¼ šolje (35 g) badema, grubo narezanih uzduž na štapiće

1 kašika miješanog suhog voća

1 kašika grožđica

5 kandiranih trešanja (15 g)

3 komada kandiranog đumbira (15 g)

60 g putera

¼ šolje (55 g) AGRAGOLD Demerara smeđeg šećera

1 kašika slatkog vrhnja

125 g tamne čokolade, otopljene

 

Priprema: U blenderu izmiksajte bademe, suho voće, grožđice, trešnje i đumbir, da budu fino narezani i potom istresite u veliku zdjelu.

U manjoj šerpi kuhajte puter i šećer na laganoj temperaturi dok se ne rastope. Kad provri, kuhajte još jednu minutu ili dok smjesa ne počne poprimati zlatno smeđu boju. Ne miješajte smjesu nakon što provri, kako se ne bi stvorili kristali. U zdjelu sa bademima i voćem dodajte prokuhanu smjesu i slatko vrhnje, pa dobro promiješajte.

Kašičicom odvajajte po punu kašiku smjese i redajte na namašćen pleh, sa dovoljno razmaka između svakog, jer će keksi tokom pečenja narasti.

Pecite kekse u rerni na srednjoj temperaturi oko 10 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Izvadite iz rerne i, uz pomoć metalne špatule, oblikujte krugove dok su keksi još vrući. Pustite da se kratko hlade na plehu. Potom pažljivo uzimajte jednu po jednu florentinu i stavljajte na rešetku od rerne da se ohlade i stisnu.

Stavljajte po jednu kašikicu čokolade na ravnu stranu svakog keksa i razmažite po površini. Kad je čokolada gotovo stisnuta, pređite blago viljuškom preko čokolade valovitim pokretima. Poredajte florentine na tanjir i stavite u frižider dok se čokolada ne stisne.